Je schaar reinigen, zo doe je het goed!

  • Geplaatst op
Je schaar reinigen, zo doe je het goed!

Door het coronavirus is het extra belangrijk om je schaar regelmatig te reinigen. Maar helaas kan niet iedere schaar op dezelfde manier gereinigd worden, wat verwarrend is. Als je jouw schaar op de verkeerde manier reinigt, knipt deze niet meer goed en kun je in het slechtste geval een nieuwe kopen. Maar wat kun je dan wel doen om je schaar te reinigen?

Je schaar onderdompelen, wel of niet?

Dat hangt van verschillende factoren af. Ten eerste van je schaar zelf. Over het algemeen kunnen duurdere scharen hier prima tegen, omdat deze gemaakt zijn van gehard rvs. Maar let op: ook duurdere scharen kunnen er niet tegen als je ze onderdompelt in zuurhoudende middelen.
 
Wat gebeurt er als je de verkeerde schaar onderdompelt of het verkeerde middel gebruikt? Dan:

• worden alle smerende en beschermende middelen opgelost;

• blijft er vocht opgesloten zitten tussen de snijbladen, ook in het schroefwerk;

• worden vocht en zuren (of agressieve stoffen) opgesloten tussen de snijbladen en in de schroef, wat een chemische reactie veroorzaakt;

• 'vreet' deze chemische reactie zich in het metaal, waardoor roest- en/of vlekvorming (corrosie) ontstaat en de schaar stroef gaat lopen en bot aanvoelt;

• zal over een langere periode de schade aan de schaar alleen maar toenemen;

• worden de kogellagers en teflon ringetjes die in de schroef zitten, aangetast.

 
Ook het niet (tijdig) reinigen van de schaar kan eenzelfde reactie geven. Er blijft tijdens het knippen altijd residu van haarchemie achter op de schaar. Dit hecht zich aan het metaal, ook tussen de snijbladen. Na verloop van tijd heeft dit een negatieve invloed op jouw schaar.
 
Je zult begrijpen dat dit niet goed is voor je beste maatje. In het uiterste geval is je schaar niet meer te redden en zal je een nieuwe moeten kopen. Daarom adviseren wij om de instructies van de fabrikant altijd op te volgen en enkel goedgekeurde reinigingsmiddelen te gebruiken.
 
 

Je schaar niet onderdompelen

Wanneer je niet zeker weet of je schaar ondergedompeld kan worden, of wanneer je niet beschikt over geschikte middelen (zoals Barbicide), kun je de volgende stappen volgen:

• spuit enkel de snijbladen in met een alcohol-oplossing (desinfecterende spray), bijvoorbeeld van Imago;

• spuit dit middel enkel over de snijbladen, nooit op of in de schroef;

• wrijf de schaar droog met een schone, droge doek (microvezeldoek). Droog zowel de binnen- als buitenzijde van de snijbladen;

• olie de schaar regelmatig (tussen de snijbladen, ter hoogte van de schroef).

 
 

Je schaar wel onderdompelen

De makkelijkste en meest grondige manier om je schaar te reinigen, is om deze in een badje met desinfectievloeistof te leggen. De desinfectiemiddelen van Barbicide zijn geschikt om scharen en andere kapperstools op deze manier te reinigen, omdat deze een roestwerend middel bevatten om je schaar te beschermen.
 
Houd je aan de voorschriften van de fabrikant en de gebruiksaanwijzing van Barbicide (je moet dit altijd verdunnen!) en je kunt je schaar veilig en grondig reinigen. 
 
 

Wat kun je verder doen?

Tijdig een druppeltje olie tussen de snijbladen (ter hoogte van de schroef) en de snijbladen zelf reinigen met een alcoholspray kan problemen voorkomen. Heb je per ongeluk te veel olie op de schaar gedaan, wrijf dit dan eenvoudig weg met een schone, droge doek.
 
Tot slot: laat je schaar regelmatig slijpen door een professional. Koos van der Beek werkt samen met Billy Blom van Slijperij Scherpgoed. Lees hier hoe je je schaar makkelijk en snel kunt laten verwennen ;-)
 
Heb je vragen over hoe je je schaar kunt onderhouden? Bel 033 494 66 88. We helpen je graag!